Er dit fly blevet forsinket?

Dine passagerrettigheder kan gøres gældende ved flyforsinkelse, hvor du automatisk har ret til økonomisk kompensation på op til 600 euro, hvis dit fly er tilstrækkeligt forsinket. Kompensationen ganges med antal passagerer på flybilletten.

Størrelsen på din kompensation afhænger alene af varigheden af din forsinkelse og distancen på din flyrejse.

Du kan læse meget mere om de konkrete regler nedenfor, men du kan også – i stedet for – vælge at taste oplysningerne om din rejse i vores beregner. I vores beregner er alle reglerne sammen med flyselskaber og lufthavne samlet i en algoritme, så du automatisk kan se, hvad du er berettiget til i kompensation.

Din forsinkelse beregnes nemlig efter, hvor meget senere end forventet, som du ankommer til din slutdestination. Dit ankomsttidspunkt er det øjeblik, flyet er landet, dørene åbnes, og passagererne har fået tilladelse til at forlade flyet.

Alle forsinkede flyvninger inden for EU er dækket af under dine passagerrettigheder. Derudover er flere andre lande med tilknytning til EU også dækket. Det betyder, at du ligeledes kan opnå kompensation, hvis dit fly er forsinket til eller fra Island, Norge, Schweiz og Storbritanien.

Mennesker der står i kø i en lufthavn

Hvis du fløj internationalt, er flyvningen dækket, hvis rejsen startede i EU. Hvis rejsen startede uden for EU, men slutdestinationen var inden for EU, har du krav på kompensation, såfremt flyselskabet er europæisk.

Er du forvirret? Bare rolig. Vi har som sagt gjort det nemt og hurtigt at finde ud af, hvor meget du er berettiget til i kompensation ved hjælp af vores beregner, hvor alle reglerne samt oplysninger om flyselskaber og lufthavne er samlet i en algoritme.

Størrelsen på din kompensation afhænger nemlig af rejsens længde samt hvor lang din flyforsinkelse var blevet, da du ankom til din endelige slutdestination.

Kompensationssatserne er fast defineret og varierer fra 250 euro til 600 euro pr. passager.

Du vil være berettiget til 250 euro, hvis du er forsinket mere end 3 timer på en flyvning på op til 1.500 kilometer. Du er berettiget til 400 euro, hvis du er forsinket mere end 3 timer på en flyvning over 1.500 kilometer inden for EU eller på en flyvning mellem 1.500 og 3.500 kilometer, der har enten afgangslufthavn eller slutdestination i EU. De 600 euro er du berrettiget til, hvis du er mere end 4 timer forsinket på en flyvning, der ligeledes påbegyndes eller afsluttes i EU.

Hvis dit fly bliver omdirigeret, og du ankommer til din slutdestination med en mindre forsinkelse, kan flyselskabet nedsætte din kompensation til halvdelen. Halveringen gælder, hvis omdirigeringen medfører, at du bliver 2 timer forsinket på flyvninger op til 1.500 kilometer. Det samme gælder, hvis du bliver enten 3 timer forsinket på flyvninger længere end 1.500 kilometer i EU eller på mellem 1.500 og 3.500 kilometer uden for EU samt ved 4 timers forsinkelser på flyvninger uden for EU på mere end 3.500 km.

Hvorvidt du kan kræve kompensation fra flyselskabet for dit forsinkede fly, afhænger udelukkende af årsagen til forsinkelsen. Der skelnes mellem årsager, der er uden for flyselskabets kontrol, også kaldet ekstraordinære omstændigheder, og så de årsager, der er inden for flyselskabets kontrol. I de få tilfælde, hvor forsinkelsen skyldes omstændigheder, der er uden for flyselskabets kontrol, skal flyselskabet ikke betale kompensation.

Med andre ord er flyselskabet forpligtet til at betale kompensation til passagererne, hvis flyselskabet kunne have undgået forsinkelsen, og det kan de i langt de fleste situationer. Derfor er det altid bedre at anmelde et krav om kompensation, fordi i langt de fleste situationer kan dine passagerrettigheder gøres gældende.

Kan du udover at få kompensation også få refunderet dine ekstraudgifter? Ja, du vil også have krav på kompensation for de ekstraudgifter, du måtte have haft til for eksempel mad og drikke, hotelophold eller transport mellem lufthavnen og dit overnatningssted. Det er blot nødvendigt, at du husker at gemme alle dine kvitteringer med ekstraudgifter.

Du har krav på at få refunderet dine ekstraudgifter ved forsinkelser på henholdsvis 2 timer på flyvninger op til 1.500 kilometer, samt på forsinkelser på 3 timer på flyvninger længere end 1.500 kilometer i EU eller på mellem 1.500 og 3.500 kilometer uden for EU samt ved 4 timers forsinkelser på flyvninger uden for EU på mere end 3.500 km.

Gør krav på din kompensation nu

Op til 4.500 kroner pr. passager