Er dit fly blevet aflyst?

Din passagerrettigheder gælder, når dit fly er blevet aflyst, og her kan du have ret til kompensation på op til 600 euro. Kompensationen ganges med antal passagerer på flybilletten.

Din ret til kompensation afhænger alene af, hvorfor flyet blev aflyst og i hvor god tid, som flyselskabet har annonceret aflysningen overfor dig.

Du kan læse meget mere om de konkrete regler nedenfor, men du kan også – i stedet for – vælge at taste oplysningerne om din rejse i vores beregner. I vores beregner er alle reglerne sammen med flyselskaber og lufthavne samlet i en algoritme, så du automatisk kan se, hvad du er berettiget til i kompensation.

Alle aflyste flyvninger inden for EU er dækket i forhold til kompensation. Derudover er flere andre lande med tilknytning til EU også dækket. Det betyder, at du også kan opnå kompensation, hvis dit fly er aflyst til eller fra Island, Norge, Schweiz og Storbritanien.

Hvis du fløj internationalt, er flyvningen dækket, hvis rejsen startede i EU. Hvis rejsen startede uden for EU, men slutdestinationen var inden for EU, har du krav på kompensation, så længe flyselskabet er europæisk.

Er du forvirret? Bare rolig. Vi har gjort det nemt og hurtigt at finde ud af, hvor meget du er berettiget til i kompensation ved hjælp af vores beregner, hvor alle reglerne samt oplysninger om flyselskaber og lufthavne er samlet i en algoritme.

Mennesker der står i kø i en lufthavn

Flyselskabet skal varsle aflysningen mindst 14 dage før dit planlagte afrejsetidspunkt. Hvis du ikke har fået besked om aflysningen mindst 14 dage inden afrejse, kan du have ret til kompensation i de situationer, hvor flyselskabet enten har annonceret aflysningen mindre end 14 dage før afrejse, og du er mere end 4 timer forsinket ved ankomst til din slutdestination, eller i de situationer, hvor flyselskabet har annonceret aflysningen under 7 dage før afrejse, og du er mere end 2 timer forsinket ved ankomst til din slutdestination. Vær her opmærksom på, at flyselskabet ikke er forpligtet til at betale kompensation, hvis du er mindre end to timer forsinket på grund af et aflyst fly.

Er du i tvivl om, hvor stor din forsinkelse var? Varigheden af din forsinkelse bestemmes ud fra forskellen mellem dit planlagte ankomsttidspunkt og dit faktiske ankomsttidspunkt. Sidstnævnte betegnes som det øjeblik, flyet er landet, dørene åbnes, og passagerne har fået tilladelse til at forlade flyet.

Når et flyselskab aflyser en afgang, skal flyselskabet tilbyde dig valget mellem en refusion af flybilletten eller en omlægning af rejsen til det næste fly med ledige pladser.

Du kan roligt acceptere en ombooking til en ny afgang uden at miste retten til kompensation for din forsinkelse. Du kan sågar få kompensation, hvis du har accepteret en ombooking, der medfører, at du ankommer mere end 1 time tidligere til din slutdestination, end du oprindeligt skulle være ankommet. Vær dog opmærksom på, at flyselskabet ved din accept af ombooking kan vælge at halvere din kompensation.

Hvorvidt du kan kræve kompensation fra flyselskabet for dit aflyste fly, afhænger udelukkende af årsagen til forsinkelsen. Der skelnes grundlæggende mellem årsager, der er uden for flyselskabets kontrol, også kaldet ekstraordinære omstændigheder, og så de årsager, der er inden for flyselskabets kontrol. I de få tilfælde, hvor aflysningen skyldes omstændigheder, der er uden for flyselskabets kontrol, skal flyselskabet ikke betale kompensation.

Omvendt er flyselskabet forpligtet til at betale kompensation til passagererne, hvis flyselskabet kunne have undgået aflysningen. Sådan er det heldigvis for dig som passager i langt de fleste situationer.

Kan jeg udover at få kompensation også få refunderet mine ekstraudgifter? Ja, du vil også have krav på kompensation for de ekstraudgifter, du måtte have haft til for eksempel mad og drikke, hotelophold eller transport mellem lufthavnen og dit overnatningssted. Det er blot nødvendigt, at du husker at gemme alle dine kvitteringer på ekstraudgifter.

Du har krav på at få refunderet dine ekstraudgifter ved forsinkelser på henholdsvis 2 timer på flyvninger op til 1.500 kilometer, samt på forsinkelser på 3 timer på flyvninger længere end 1.500 kilometer i EU eller på mellem 1.500 og 3.500 kilometer uden for EU samt ved 4 timers forsinkelser på flyvninger uden for EU på mere end 3.500 km.

Gør krav på din kompensation nu

Op til 4.500 kroner pr. passager